Tetris

Tetris är ett utav världens mest kända spel som finns. Det har funnits hos oss ett väldigt bra tid och slog igenom stort. Det är nästan säkert att säga att alla vet vad Tetris är och hur det ser ut. Det uppfanns utav matematikern Alekséj Leonídovitj Pázjitnov när han arbetade vid Sovjetunionens Vetenskapsakademi i Moskva. Orginalspelet gavs ut 1984 och då till datorn. Detta blev en stor succé och det släpptes många uppföljare och andra Tetris varianter. Det som är mest känt är Tetris varianten som släpptes år 1989 till Game Boy. Detta gav upphov till den största succén bland spel sedan arkadspelet Space Invaders.tetris

Själva spelet är i princip ett olösligt matematiskt problem vilket betyder att man aldrig kan riktigt vinna i Tetris. Spelet går ut på att få olika block i en vågrät rad vart som helst på hela spelplanen. Lyckas du med detta så så försvinner raden och du får poäng, spelet blir också svårare efter ett visst antal rader tagits bort. Alla block som du ska försöka få ihop till en rad är alla uppbyggda av fyra rutor. Detta gör så att du får sju olika sammanhängande figurer som du kan spela med. Dessa block kommer att falla från högsta delen av spelplanen som är 10 rutor brett och 20 rutor högt. När blocken faller så kan du vända på dessa hur du vill så att de ska passa bäst på spelplanen. Alla som någonsin har spelat Tetris vet att det även är väldigt roligt och tillfredsställande samtidigt som du faktiskt inte kan “vinna” spelet. Du kan alltså bara bli bättre och bättre. Det är en av anledningarna till varför Tetris är så roligt, det är även ett väldigt bra tidsfördriv.

Tetris har fortfarande inte tappat deras popularitet. Alla vet vad Tetris är och du kan hitta spelet på hundratals spelhemsidor. Efter det gavs ut till Game Boy så ökade populariteten. Det kan vara därför att spelet följde med själva Game Boyet vilket gjorde att alla hade Tetris. Med det smarta upplägget så finns det fortfarande ingen “vinnare”. När Tetris var som störst så hölls det även turneringar med pengar i prispotten. Det blev alltså så stort att du faktiskt kunde vinna pengar genom att vara duktig på spelet. Det spelades först mest på Game Boy men spelutvecklare tillverkade snabbt Tetris som ett Flashspel. Det innebär att du kan spela Tetris direkt från din webbläsare på spelhemsidor. Detta var något som var nytt när Tetris släpptes, man kan alltså säga att Tetris hjälpte till att öka spelutvecklingen. Det gjorde så att allt fler spel började tillverkas som flashspel vilket tillslut ledde till hur spel är tillverkade idag. Man kan alltså säga att Tetris bidrog till att utveckla själva spelindustrin.

Vissa studier även visat att personer som spelar Tetris hjälper till att minska sug till droger, alkohol och mat samtidigt som det utvecklar dina matematiska kunskaper. Det är ett grymt roligt spel att fördriva tid på. du kan tävla mot andra spelare i highscore listan och även tävla med dina kompisar.