Klassiker

Det finns en hel del flashspel att hitta på internet. Det kommer nya varje dag och de blir mer och mer avancerade. Ifall du tänker flashspel nu så tänker du nog på helt andra spel än vad det fanns för 30 år sedan. Många av spelen som lanserades när flashspel började komma ut blev ingenting stort men det fanns vissa guldkorn bland alla spel. Det är dessa som vi kallar för klassiker. Det är från dessa spel som många speltillverkare tar deras inspiration ifrån. Här är några av dessa klassiska spelen.

Pongpong

Pong är ett väldigt stor klassiker. Det är ett spel som blev en enorm succé då det först lanserades år 1966 med namnet Tennis. Detta spel är väldigt enkelt att spela men det är extremt roligt. Hela spelet går ut på att försöka slå en boll bakom motståndaren. Både spelarna som spelar styr ett litet block som studsar tillbaka bollen till motståndaren. Ifall du tänker på ping pong så förstår du själva principen. Detta blev en sådan stor succé att det fortfarande är aktuellt idag. Sedan 2007 så hålls det SM i Pong i Västerås.

Pacmanpacman

Pacman måste nog vara ett utav världens mest kända spel. Det lanserades år 1980 av Namco. Det blev genast en stor succé och togs snabbt upp av tillverkare i USA som promotade spelet enormt mycket. Själva spelet i sig har blivit kallats för ett utav de första i survival horror-genren. Spelet blev dock inte klassat som våldsamt och ansågs passa både pojkar och flickar lika bra. Spelet är i princip ett labyrintspel där spelaren styr huvudkaraktären vilket är en gul cirkel med en mun. Denna gula cirkel är det som kallas för Pacman. På hela spelplanen så finns det små vita “piller” som du ska äta upp som Pacman genom att fara över dessa, när du samlat alla piller så har du klarat banan. Det som gör hela spelet intresserande är att det finns 4 spöken som följer efter Pacman och försöker äta Pacman.

Eftersom att Pacman blev så stort så finns det naturligtvis flera olika uppföljare och liknande spel. På många av versionerna som finns så finns det även fyra pulserande piller. Om Pacman äter dessa så blir monstrerna mörkblåa vilket innebär att Pacman kan äta upp dessa monster. De försvinner dock inte från spelplanen utan måste fara tillbaka till sitt bo för att börja jaga Pacman igen.

Space Invadersspace invaders

Space Invaders är ännu ett klassiskt flashspel som verkligen satte bollen i rullning med flashspel. Detta spel lanserades år 1978 av Taito som också står för det kända Bubble Shooter. Detta spel är ett grymt roligt spel som faktiskt först släpptes som ett arkad spel. När det sedan släpptes som ett flashspel så exploderade populariteten av detta spel. Det är ett väldigt simpelt spel men extremt roligt och beroendeframkallande. Som spelare så styr man en kanon som är längst ner på skärmen men du kan glida i sidled åt höger och vänster. Längst upp i skärmen så kommer det ett antal fientliga rymdmonster som kallas för Space Invaders. Dessa rymdmonster rör sig fram och tillbaka och i sidled och åker sakta nedåt på skärmbilden. Desto mindre monster det blir på skärmen desto snabbare rör de på sig. Hela spelet går egentligen ut på att samla på sig så mycket poäng som möjligt då du får poäng när du dödar monster och desto längre fram du kommer.

Super Mario Flash

Super Mario Flash är ett känt och populärt online spel som utvecklades av Pouetpu och släpptes på deras spelhemsida. Spelet är helt och hållet baserat på Nintendos spel Super Mario Bros som släpptes 1985, men det har även tagits detaljer från andra klassiska Super Mario spel som Super Mario Bros 3, vilket har uppskattats från alla fans till de tidigare spelen som känner nostalgi för sina favoritkaraktärer och spelstilen.

För en som har spelat något Mario spel sedan tidigare är själva spelupplägget inte något nytt. Du väljer din spelkaraktär, antingen Mario eller Luigi, tar dig fram genom en värld där varje stoppunkt är en bana du måste ta dig igenom. Själva spelet är ett 2D plattformsspel där du går mot höger och hoppar på svampar och sköldpaddor som är dina fiender, hoppa över plattformar och andra faror för att sedan nå flaggan för att klara banan. När alla banor är slut vinner du spelet.

Över åren som spelet har legat ute har det kommit många uppdateringar, en av dem gav möjligheten till att spelaren kan bygga sina egna banor man sedan kan spela igenom. Detta är en av anledningarna till spelets stora succé och visade sig ännu mer populärt när man kunde dela sina egenskapade banor med andra på hemsidan där de kan både spela varandras banor och betygsätta dem.

Tack vare den stora succén som exploderade på internet var det bara en tidsfråga innan en uppföljare skulle bli gjord. Några år senare släpptes Super Mario Flash 2 på Pouetpus hemsida och har även den bemötts med bra kritik.

Prova klassikerna

Alla dessa spel ser väldigt dåliga ut med tanke på att de är gamla men alla är riktigt roliga. Du borde verkligen kolla in dessa spel då de är grunden till alla datorspel som finns i nuläget. Dessa spel borde du verkligen testa, det finns väldigt många olika klassiska spel som är simpla men väldigt roliga. Kolla in fler spel här.